28/03/2024

Vols saber una mica més de Saifores i de Cal Mata?

Saifores, on està ubicada Cal Mata, és un barri pertanyent al municipi de Banyeres del Penedès, situat al bell mig de la comarca del Baix Penedès.
Té una petita població on hi viuen només  65 persones, quasi tots ells adults, ja que pocs joves es queden al poble a viure.

bridgemedia | Off-White x Air Jordan 1 NRG UNC The Ten — Resist Game

Restes arqueològiques
Els ibers ja vivien per la contrada de Saifores i se n'han trobat nombroses restes arqueològiques als seus terrenys. De fet, durant les obres del clavegueram, es van trobar a la plaça vella unes sitges iberes.
Al  poble veí, Les Masies de Sant Miquel hi havia un poblat iber que, tot i les poques prospeccions que s'hi han dut a terme, pot tractar-se d'un dels més ben conservats de Catalunya.
Als marges de la Riera de Banyeres, a poca distància del nucli, hi ha restes de dos molins fariners, el Molí de Can Mata i el dels Guànecs ambdós d'origen medieval.


Cal Mata, una masia del segle XIII
Cal Mata és una masia del segle XIII. Va ser la casa on varen viure la Marta Mata i la seva mare, la mestra Àngels Garriga, i actualment, a més de casa de colònies, és la seu de la Fundació Marta Mata.
A la casa hi ha espaioses sales polivalents que conserven l’estructura original, una biblioteca amb una gran col·lecció de llibres sobre pedagogia en diferents sales que ocupen 300 metres quadrats, un celler amb peces de l'antiga masia, un cup, una premsa i una trepitjadora de raïm i la Casa Àngels Garriga de Mata, que es conserva com a casa museu de record d'aquella època.
La casa familiar ha sofert diverses renovacions i es conserva totalment moblada i decorada segons les èpoques de les diferents reformes. L'entrada i l'escala ens porten a una gran sala que condueix a les diferents estances: habitació d'Àngels Garriga, habitació dels avis i habitació de convidats. La sala també dóna al menjador, la cuina i a una petita terrassa. Des del menjador s'accedeix a dues habitacions que eren utilitzades per els nenes i el servei de la casa. Totes estan preparades per ser visitades i formen part d'alguna de les activitats que oferim a les escoles.

descoberta logo footer

Fix: 93 814 95 42
Mòbils: 637 754 277 - 661 658 192
calmata@descoberta.cat

info@descoberta.cat 
www.descoberta.cat

Contacte

Casa de colònies Cal Mata,
Carrer de dalt 6, banyeres del Penedès (saifores) 43711